Passivhaus Affiliate
Header Image

Denby Dale Passivhaus

Location: Denby Dale, West Yorkshire
Completion Status: Completed Occupancy: Occupied
Architect: Derrie O'Sullivan Architects Consultant: Peter Warm
Contractor: Green Building Company Client: Geoff & Kate Tunstall
  Share this project: 

The Denby Dale Passivhaus was designed and built by an inter-disciplinary team led by Green Building Store’s Bill Butcher as a cost-effective and ultra energy-efficient home for a retired couple.  The clients’ desire for a conservatory was incorporated into the building envelope as an integral solar space on the south elevation, with exterior blinds to minimise overheating. 

The Denby Dale Passivhaus is the first certified Passivhaus in the UK to be built using cavity wall construction. To achieve Passivhaus performance in cavity wall construction, the Green Building Store team developed a number of original design details. These details have been freely disseminated to the wider construction industry through technical briefings, blogs and films.

The project’s pioneering approach has subsequently been adopted by a number of large scale projects and has demonstrated that cavity wall construction is a serious and cost effective option for Passivhaus projects.

For further information visit: 

www.denbydalepassivhaus.co.uk

PROJECT FACTFILE

PROJECT PRESENTATION - UK PASSIVHAUS AWARDS 2012

Exterior 1
Exterior 1
Exterior 2
Exterior 2
Interior 1
Interior 1

Interior 2
Interior 2
Interior 3
Interior 3