Passivhaus Affiliate
Header Image

Ditchingham Passivhaus

Location: Ditchingham, Norfolk
Completion Status: Summer 2012 Occupancy: Occupied Summer 2012
Architect: Parsons + Whittley Consultant: Davis Langdon
Contractor: Bramall Construction Client: Hastoe Housing Association
  Share this project: 

Ditchingham Passivhaus provides 14 rural exception site dwellings for local needs affordable housing to the Passivhaus standard in a single curved terrace. Achieving Passivhaus certification through BRE as a complete block means some dwellings will perform better than others. Early monitoring of 9 units shows performances within the anticipated range.

Maintaining internal temperatures averaging around 21 – 22 degrees whilst preserving an internal air quality of around 800ppm CO2 along with a relative humidity of 55% provides a very comfortable internal environment.

The scheme is in a conservation area, adjacent Tayler & Green Grade II listed buildings. Any appreciation of the scheme requires an understanding of the Tayler & Green legacy and their innovative approach to rural housing.

Innovative thermal bridge free foundation and floor slab detailing and the use of a 300mm fully insulated cavity along with simplicity of detailing and construction have delivered the exacting Passivhaus performance and reflect the Tayler & Green historic context.

The properties achieve Code for Sustainable Homes level 4, (subject to certification).  Code addresses a number of sustainable elements including:

  • Internal Water Use – less than 105 Litres/Person/Day
  • Materials – All of the key elements of the building envelope achieve a Green Guide rating between A+ and C
  • Surface Water Drainage – using SuDS techniques, protecting receiving waters from pollution and minimising the risk of flooding and other environmental damage in watercourses.
  • Sound Insulation – The dwellings have sound insulation values are at least 5dB better than the Building Regulations.
  • Lifetimes Homes –Joseph Rowntree Lifetime Homes standard.
  • Ecology & Bio-diversity –enhanced above the original.

Occupant feedback

“I love living in my new home, I couldn’t ask for more. Its very spacious and thanks to the large windows there is lots of natural light. The mechanical ventilation system is very simple to use … does all the work, maintaining a comfortable temperature ….”

UK Passivhaus Awards 2013- PROJECT FACTFILE

Shortlisted for UK Passivhaus Awards 2013- Social Housing